Βουδισμός

H λέξη «Βούδας» (Buddha) προέχεται από την γλώσσα των Pali όπου ‘budh’ σημαίνει «αφύπνιση». Βούδας είναι το άτομο που έχει υπερβεί τις  εξαρτήσεις, τα λάθος κίνητρα και την άγνοια (κάποιες φορές αναφέρονται και ως απληστία, αποστροφή και αυταπάτη), έχει κατανοήσει τις έννοιες της παροδικότητας, της πραγματικής φύσης των πραγμάτων και της ανιδιοτέλειας και έχει φτάσει στη τελική Απελευθέρωση τη Νιρβάνα (Nibbana). Είναι ένας γενικός όρος  που αναφέρεται σε όλα τα άτομα που έχουν φτάσει στο στάδιο της πλήρους συνειδητοποίησης και κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Ο Βούδας δεν είναι ένας Δημιουργός Θεός και δεν είναι σωτήρας των ανθρώπινων όντων. Δεν μπορεί να τιμωρήσει ή να συγχωρέσει άτομα τα οποία δρουν ενάντια στη διδασκαλία του. Στη διδασκαλία του βουδισμού  δεν υπάρχει η έννοια της αμαρτίας. Το να δρα κανείς ενάντια στη διδασκαλία του βουδισμού  δημιουργεί «κακό κάρμα» και καθυστερεί την πρόοδο του ατόμου.

Αυτό που ο Βούδας συνέλαβε και δίδαξε στην διδασκαλία του είναι ο Νόμος της Φύσης.

Σύμφωνα με τις βουδιστικές παραδόσεις, κάθε 5.000 χρόνια περίπου ενσαρκώνεται ένας Βούδας, αρχίζει να γυρίζει ο “Τροχός του Ντάρμα” (Dharma),   ή αλλιώς ο “Τροχός του Νόμου”, και ο βουδισμός αρχίζει να διδάσκεται και να εξαπλώνεται επάνω στην γη. Η πρώτη αυτή περίοδος διαρκεί περίπου 500 χρόνια μετά τα οποία ξεκινάει να χειροτερεύει η πίστη προς τον Νόμο για περίπου 1.000 χρόνια οπότε και ξεκινά η τρίτη περίοδος κατά την οποία κανένας δεν υπακούει στον Νόμο. Η τρίτη περίοδος διαρκεί περίπου 3000 χρόνια μετά την πάροδο των οποίων εμφανίζεται ένας νέος Βούδας για να θέσει ξανά σε λειτουργία τον Τροχό και να ακουστεί ο Λόγος επάνω στην γη.

Η Θεραβάντα είναι η σχολή του βουδισμού  που βασίζεται στον Κανόνα Πάλι, για τον οποίο οι ακαδημαϊκοί συμφωνούν ότι περιέχει τις αρχαιότερες καταγραφές των διδασκαλιών του Βούδα. 

Το όνομα σημαίνει «το Δόγμα των Πρεσβυτέρων» - οι πρεσβύτεροι είναι οι ανώτεροι βουδιστές μοναχοί - και κάποιες φορές ονομάζεται και «Νότιος Βουδισμός».

Η Θεραβάντα (Αγγλικά Theravada) λαμβάνοντας υπόψη τη προφορά στα Πάλι θα έπρεπε να προφέρεται Τ’εραβάντα.  Για ευκολία έχουμε επιλέξει το «Θεραβάντα» λαμβάνοντας υπόψη την προφορά από την Αγγλική γλώσσα προς στα Ελληνικά.

Αυτή η βουδιστική σχολή πιστεύει ότι παρέμεινε πιο κοντά στις αρχικές διδασκαλίες του Βούδα ωστόσο δεν τονίζει υπερβολικά το καθεστώς αυτών των διδασκαλιών με έναν φονταμενταλιστικό τρόπο – οι διδαχές του Βούδα θεωρούνται ως εργαλεία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν την αλήθεια.