Βουδισμός

Ο Βουδισμός επίσημα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη θρησκεία μετά από το Χριστιανισμό, τον Ινδουϊσμό και το Ισλάμ και ακολουθείται από 300 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η λέξη «Βουδισμός» προέρχεται από τη λέξη “budhi”, που σημαίνει «αφύπνιση» ή «φώτιση» στην αρχαία Ινδική γλώσσα Pāli. Τα Pāli είναι η αυθεντική γραπτή γλώσσα των διδασκαλιών του Βούδα. Η προέλευσή της λέξης «budhi» εντοπίζεται πριν 2.500 περίπου χρόνια όταν ο Siddhartha Gotama, γνωστός ως Βούδας, αφυπνίστηκε (φωτίσθηκε) σε ηλικία 35 ετών.

Ο Βουδισμός αντιμετωπίζεται ως θρησκεία για αυτούς που τον αντιλαμβάνονται ως θρησκεία και φιλοσοφία για αυτούς που τον αντιλαμβάνονται ως φιλοσοφία, αλλά στη πραγματικότητα ο Βουδισμός δεν είναι τίποτα από τα δύο. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Βούδα ο Βουδισμός είναι ένας, πρακτικά εφικτός, τρόπος ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στην απελευθέρωση από κάθε μορφή δυστυχίας και τον φέρνει στην συνειδητοποίηση της απόλυτης Αλήθειας. Αυτό το καταφέρνει ο άνθρωπος μόνο με τη δική του προσπάθεια χωρίς να στηρίζεται σε υπερφυσικές ή μεταφυσικές δυνάμεις έξω από αυτόν. Ο άνθρωπος είναι ο κύριος του εαυτού του και μόνο αυτός με τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να καθορίσει και να εξουσιάσει το μέλλον του.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι Βουδισμού, λόγω των διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών και κουλτούρας της κάθε χώρας. Οι βασικές παραδόσεις του Βουδισμού είναι η Μαχαγιάνα η Θεραβάντα και η Βατζραγιάνα. Μαχαγιάνα σημαίνει «Mεγάλο Όχημα» και Θεραβάντα «Ο Δρόμος των Πρεσβύτερων». Η Μαχαγιάνα αναπτύχθηκε αρκετούς αιώνες μετά από τη Θεραβάντα. Η Θεραβάντα έχει επικρατήσει κυρίως σε χώρες της νότιας Ασίας όπως Σρι Λάνκα, Βιρμανία, Ταϊλάνδη ενώ η Μαχαγιάνα έχει κυριαρχήσει στην Κίνα (Τσαν), Κορέα και Ιαπωνία (Ζεν). Η Βατζραγιάνα είναι μια μορφή Βουδισμού που συναντάται στο Θιβέτ, Μογγολία και Νεπάλ και έχει έντονες επιρροές από τον Ινδουισμό και το σαμανισμό. Αν και η Βατζραγιάνα αφορά μόνο το 5% των βουδιστών παγκοσμίως είναι πολύ δημοφιλής στους δυτικούς ανθρώπους και πιο γνωστή από τις άλλες δύο παραδόσεις. Ο βασικός λόγος είναι ότι μετά την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ το 1959 πολλοί θιβετανοί ως εξόριστοι κατέφυγαν στην Ινδία και στη συνέχεια διάφοροι λάμα και μοναχοί κατέληξαν στη δύση αποκτώντας χιλιάδες οπαδούς. Ο Δαλάι Λάμα είναι ο γνωστότερος εκπρόσωπος της Βατζραγιάνα στο κόσμο. Όλες οι παραδόσεις του Βουδισμού δέχονται ότι ο Κανόνας Πάλι εμπεριέχει τις αυθεντικές γραπτές διδασκαλίες του Βούδα. Η Μαχαγιάνα και η Βατζραγιάνα έχουν συμπεριλάβει διδασκαλίες μεταγενέστερες του Κανόνα Πάλι η αυθεντικότητα των οποίων αμφισβητείται από τη Θεραβάντα αλλά και από πολλούς επιστήμονες ερευνητές. Σε επιστημονικό επίπεδο έχει αποδειχθεί η αυθεντικότητα του Κανόνα Πάλι έχοντας ως βάση τις αρχαιολογικές μελέτες των στηλών του Ασόκα του μεγάλου Ινδού βουδιστή αυτοκράτορα που βασίλεψε από το 268 μέχρι το 232πχ. Ο Ασόκα 200 χρόνια μετά το θάνατο του Βούδα έδωσε εντολή να ανεγερθούν εκατοντάδες στήλες σε όλη σχεδόν την αυτοκρατορία του με χαραγμένες τις διδασκαλίες του Βούδα σε διάφορες Ινδικές διαλέκτους, στα Ελληνικά και στα Αραμαϊκά. Η σύγκριση αυτών των κειμένων με τα κείμενα του Κανόνα από επιστήμονες αρχαιολόγους και μελετητές απέδειξε την αυθεντικότητα του Κανόνα Πάλι.