Δεν Είμαστε Ανέλπιδα Φυλακισμένοι στο Παρελθόν μας

Οι δίδυμες διδασκαλίες για το Κάρμα (Πράξη) και την επαναγέννηση έχουν αρκετές σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της δικής μας ζωής. Πρώτον, μας επιτρέπουν να καταλάβουμε ότι είμαστε πλήρως υπεύθυνοι για αυτό που είμαστε. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε άλλους για τα προβλήματά μας, το περιβάλλον μας, την κληρονομικότητά μας, την τύχη μας ή την ανατροφή μας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας έχουν μεν καταστήσει αυτό που είμαστε, αλλά ο λόγος που έχουμε συναντήσει αυτές τις συνθήκες είναι εξ’ αιτίας του προηγούμενου Κάρμα μας (Πράξη). Αυτό μπορεί αρχικά να φαίνεται ως ένα απαισιόδοξο δόγμα. Φαίνεται να υπονοεί ότι είμαστε φυλακισμένοι των προηγούμενων Κάρμα μας (Πράξεων), και ότι πρέπει να υποβληθούμε στα αποτελέσματά τους. Αυτή είναι μία παραμόρφωση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Είναι αλήθεια ότι πολύ συχνά πρέπει να δρέψουμε τα αποτελέσματα του παρελθόντος Κάρμα μας (Πράξεων). Αλλά το σημαντικό σημείο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το Κάρμα (οι Πράξεις) είναι πράξη εκ προθέσεως, είναι εκούσια, ηθελημένη πράξη, και η εκούσια πράξη συμβαίνει πάντοτε στο παρόν, μόνο στο παρόν. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν στο παρόν, να αλλάξουμε ολόκληρη την κατεύθυνση της ζωής μας.

Εάν εξετάσουμε προσεκτικά την ζωή μας, θα δούμε ότι η εμπειρία μας είναι δύο τύπων: Πρώτον, η εμπειρία που έρχεται σ’ εμάς παθητικά, και την οποία λαμβάνουμε ανεξάρτητα από την επιλογή μας. Και δεύτερον, η εμπειρία που δημιουργείται ενεργητικά μέσω των προθέσεων, των επιλογών, και των διαθέσεών μας.

Η παθητική πλευρά της εμπειρίας είναι σε μεγάλον βαθμό η επίδραση του παρελθόντος Κάρμα (Πράξεων). Γενικά, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να μάθουμε να το αποδεχόμαστε. Αλλά μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς υπάρχει ένας χώρος· ο τεράστιος χώρος της παρούσας στιγμής, στον οποίο μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τον κόσμο μας με τον δικό μας νου.

Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να κυριαρχείται από φαύλες σκέψεις, τότε θα ζούμε ακόμα σε μιζέρια και πόνο και θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σπόρους για επαναγέννηση στον κόσμο της ταλαιπωρίας. Από την άλλη πλευρά, αν τηρήσουμε αγνή συμπεριφορά, αναπτύξουμε έναν νου καλοσύνης και κατανόησης, τότε μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο γνήσιας ευτυχίας και ειρήνης.