Μαθήματα διαλογισμού

 

Στο Κέντρο μας γίνονται μαθήματα Βουδιστικού διαλογισμού κάθε Τετάρτη (19:00-21:00), Σάββατο (16:00-18:00) και Κυριακή (18:00-20:00) από τον Σεβάσμιο Έλληνα μοναχό Nyanadassana (Ιωάννης Τσέλιος). Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι τεχνικές διαλογισμού που διδάσκονται αφορούν τον Ηρεμιστικό Διαλογισμό (Samatha), επί της αναπνοής (ānāpānasati) και επί της φιλικότητας (mettā), και τον Διορατικό Διαλογισμό (Vipassanā), επί της εφαρμογής της μνήμης στο σώμα, στα συναισθήματα και στον νου. Ο Διορατικός Διαλογισμός, που στα Αγγλικά λέγεται Insight Meditation, περιλαμβάνει την άσκηση στην μνήμη, στην ενσυνείδηση και στην επίγνωση (mindfulness and awareness) που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση και την κατανόηση της παροδικής φύσης όλων των νοητικών και υλικών φαινομένων, η προσκόλληση στα οποία δημιουργεί δυστυχία και ταλαιπωρία.

Ο Ηρεμιστικός Διαλογισμός επί της αναπνοής βοηθάει στην συγκέντρωση του νου και μας κάνει να μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στην πνευματική.
Ένας άλλος τρόπος Ηρεμιστικού Διαλογισμού είναι ο διαλογισμός επί της φιλικότητας που βοηθάει να αποβάλλουμε αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα και να τα αντικαταστήσουμε με θετικές σκέψεις και θετικά συναισθήματα πρώτα για τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση για όλα τα έμβια όντα. Η επικέντρωση στον εαυτό μας, χωρίς ενοχές και δίχως το χαρακτηριστικό του εγωισμού, είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια ευτυχισμένη ζωή. Αυτό βελτιώνει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις καθώς και την σχέση μας με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Γινόμαστε άνθρωποι αγαπητοί, έμπιστοι και συμπονετικοί, έτοιμοι να βοηθήσουμε τους άλλους, εάν μας το ζητήσουν, διατηρώντας ταυτόχρονα την ψυχική μας ηρεμία.

Ο Διορατικός Διαλογισμός μας βοηθάει να ζούμε χωρίς αυταπάτες, να γνωρίσουμε την πραγματικότητα της ύπαρξής μας και να αποσπαστούμε από ό,τι μας φέρνει δυστυχία και ταλαιπωρία στην ζωή. Σας συνιστούμε πριν έρθετε να δείτε τα βίντεο των μαθημάτων του Ηρεμιστικού Διαλογισμού και του Διορατικού Διαλογισμού.

Για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου μας παρακαλούμε όπως διαβάσετε με προσοχή τον κώδικα συμπεριφοράς για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας.