Ποιοι είμαστε

Το Βουδιστικό μας Κέντρο έχει δημιουργηθεί μέσα από τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σρι Λάνκα και του Κέντρου Μελετών Ανατολικών Φιλοσοφιών Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Ο σκοπός του Κέντρου μας είναι η παροχή μαθημάτων Βουδιστικής Φιλοσοφίας και ασκήσεων διαλογιστικών τεχνικών, η μετάφραση του Κανόνα Πάλι στα Ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, τα μαθήματα γλωσσομάθειας των Πάλι, και οι εκδόσεις βιβλίων σχετικού περιεχομένου.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι είναι ο Βουδισμός; Ο Βουδισμός αντιμετωπίζεται ως θρησκεία για αυτούς που τον αντιλαμβάνονται ως θρησκεία και φιλοσοφία για αυτούς που τον αντιλαμβάνονται ως φιλοσοφία, αλλά στη πραγματικότητα ο Βουδισμός δεν είναι τίποτα από τα δύο. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Βούδα ο Βουδισμός είναι ένας τρόπος ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στην απελευθέρωση από κάθε μορφή δυστυχίας και τον φέρνει στην συνειδητοποίηση της απόλυτης Αλήθειας. Αυτό το καταφέρνει ο άνθρωπος μόνο με τη δική του προσπάθεια χωρίς να στηρίζεται σε υπερφυσικές ή μεταφυσικές δυνάμεις έξω από αυτόν. Ο άνθρωπος είναι ο κύριος του εαυτού του και μόνο αυτός, με τις πράξεις του στο παρόν, μπορεί να καθορίσει και να εξουσιάσει το μέλλον του.

Η Θεραβάντα, το «Δόγμα των Πρεσβυτέρων», είναι η σχολή του Βουδισμού που βασίζεται στον Κανόνα Πάλι, για τον οποίο γενικά οι ακαδημαϊκοί, σε όλο το κόσμο, συμφωνούν ότι περιέχει τις αρχαιότερες από τις καταγραφές των διδασκαλιών του Βούδα.

Για πολλούς αιώνες, η Θεραβάντα κυριαρχεί στις χώρες της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μυανμάρ / Βιρμανία, Καμπότζη και Λάος) και της Σρι Λάνκα. Σήμερα οι Βουδιστές Θεραβάντα αριθμούν πάνω από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες η Θεραβάντα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Δύση.

Η λέξη Θεραβάντα (Αγγλικά Theravada) λαμβάνοντας υπόψη τη προφορά στα Πάλι θα έπρεπε να προφέρεται Τ’εραβάντα. Για ευκολία έχουμε επιλέξει το «Θεραβάντα» λαμβάνοντας υπόψη την προφορά από την Αγγλική γλώσσα προς στα Ελληνικά.

Στο πλαίσιο αυτό το κέντρο μας χρηματοδοτεί τις μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων και τους υποτιτλισμούς-μεταγλωττίσεις οπτικοακουστικών αρχείων.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητές μας είναι δωρεάν και μπορούν να συμμετέχουν άτομα τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβαθύνουν στη Βουδιστική φιλοσοφία.

Η χρηματοδότηση του Κέντρου Θεραβάντα στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές και χορηγίες.