Το Κάρμα (η Πράξη) Διαφοροποιεί τα Όντα ως Κατώτερα και Ανώτερα

Το Κάρμα (η Πράξη) παράγει τα αποτελέσματά του με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν δύο γενικοί τρόποι με τους οποίους καρποφορεί:

  1. Παράγει το είδος της επαναγέννησης, δηλαδή τη βασική συνείδηση της επαναγέννησης, και
  2. Παράγει διάφορα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια μιας ύπαρξης.

Τη στιγμή του θανάτου, ένα συγκεκριμένο υπερισχύον Κάρμα (Πράξη) μπορεί να έρθει στο προσκήνιο του νου, και να κατευθύνει το ρεύμα της συνείδησης στην νέα ύπαρξη, σε μια νέα επαναγέννηση. Μόλις συμβεί η επαναγέννηση, κάποια άλλα Κάρμα (Πράξεις) ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής φέρνοντας ευνοϊκά ή δυσμενή αποτελέσματα.

Τα καλά και τα κακά αποτελέσματα που προκύπτουν από το Κάρμα (Πράξεις) δεν είναι ανταμοιβές ή τιμωρίες. Δεν επιβάλλονται από εξωτερική δύναμη. Όπως όλοι οι άλλοι φυσικοί νόμοι, δεν απαιτούν κανέναν νομοθέτη.

Οι πράξεις παράγουν τα αποτελέσματά τους φυσιολογικά μέσω του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος που λειτουργεί στο ηθικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Κάρμα (Πράξεων), ο Βούδας εξηγεί πως το Κάρμα (η Πράξη) είναι η αιτία της διαφοράς ανάμεσα στην καλή ή κακή τύχη των ανθρώπων.

(α) Μερικοί άνθρωποι έχουν σύντομη ζωή, πεθαίνουν πρόωρα, επειδή στο παρελθόν έχουν καταστρέψει τη ζωή άλλων όντων. Το Καρμικό αποτέλεσμα του φόνου ζωντανών όντων φέρνει μια σύντομη ζωή.

Αντιθέτως, άλλοι είναι μακρόβιοι, ζουν για πολύ καιρό επειδή ήταν ευγενικοί και συμπονετικοί, είχαν σεβασμό για τη ζωή των ζωντανών όντων. Μάλιστα μπορεί και να βοήθησαν άλλους για τη συνέχεια και την παράταση της ζωής τους.

(β) Μερικοί είναι ασθενικοί, δεν έχουν καλή υγεία επειδή είχαν τραυματίσει και βλάψει άλλα όντα. Ενώ άλλοι είναι πολύ υγιείς, επειδή δεν έχουν τραυματίσει και βλάψει άλλα όντα. Μπορεί μάλιστα και να βοήθησαν άλλους για την απόκτηση της υγείας τους.

(γ) Εκείνοι που ήταν συχνά θυμωμένοι και σκληροί γίνονται άσχημοι. Ενώ αυτοί που ήταν υπομονετικοί, φιλικοί και μπορούσαν να συγκρατήσουν τον θυμό τους γίνονται όμορφοι.

(δ) Μερικοί είναι πλούσιοι επειδή ήταν γενναιόδωροι στο παρελθόν, ενώ άλλοι είναι φτωχοί επειδή ήταν φίλαυτοι και τσιγκούνηδες.

(ε) Μερικοί δεν έχουν επιρροή, είναι αδύναμοι και ανίσχυροι, χωρίς αναγνωρισμένη αξία για τη θέση που κατέχουν, επειδή έχουν ζηλέψει την καλή τύχη και τις επιτυχίες των

άλλων. Αντιθέτως, άλλοι έχουν επιρροή, έχουν αναγνωρισμένη αξία για τη θέση που κατέχουν, επειδή έχουν χαρεί για την καλή τύχη και τις επιτυχίες των άλλων.

(ζ) Κάποιοι είναι έξυπνοι επειδή στο παρελθόν ήταν στοχαστικοί, φιλομαθείς και μελετηροί, διότι έψαχναν, έκαναν ερωτήσεις για να μάθουν, και διερευνούσαν θέματα γνώσης. Αντιθέτως, άλλοι είναι ελαφρόμυαλοι, χαζοί και ανόητοι επειδή ήταν τεμπέληδες και αμελείς, και διότι δεν σπούδαζαν, δεν σκέφτονταν και δεν διερευνούσαν θέματα γνώσης.

Γι’ αυτό και ο Βούδας λέει :

«Τα όντα είναι
ιδιοκτήτες του Κάρμα (των πράξεών) τους,
κληρονόμοι των πράξεών τους,
προέρχονται από τις πράξεις τους,
σχετίζονται με τις πράξεις τους,
έχουν τις πράξεις τους ως καταφύγιό τους.

«Όποια πράξη (Κάρμα) και αν κάνουν – καλή ή φαύλη – αυτήν θα έχουν σαν κληρονομιά. Είναι η πράξη (το Κάρμα) που διαφοροποιεί τα όντα ως κατώτερα και ανώτερα».

(ΜΝ 135, Cūḷakammavibhaṅgasuttaṃ)