Βουδισμός για αρχάριους..

Τι είναι ο Βουδισμός;

Επισήμως, ο Βουδισμός είναι μια θρησκεία που ασκείται από 300 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η λέξη «Βουδισμός» προέρχεται από τη λέξη “budhi”, που σημαίνει «αφύπνιση» ή «φώτιση» στην αρχαία Ινδική γλώσσα Pāli. Τα Pāli είναι η επίσημη γλώσσα των διδασκαλιών του Βούδα σε γραπτή μορφή. Η προέλευσή της λέξης «budhi» εντοπίζεται πριν 2.500 περίπου χρόνια όταν ο Siddhartha Gotama, γνωστός ως Βούδας, αφυπνίστηκε (φωτίσθηκε) σε ηλικία 35 ετών.

Ο Βουδισμός είναι θρησκεία ή φιλοσοφία;

«Φιλοσοφία» σημαίνει «φίλος της σοφίας». Στο Βουδισμό η απόκτηση της σοφίας είναι ο απώτερος σκοπός της ζωής γι’ αυτό και για πολλούς ο Βουδισμός δεν αντιμετωπίζεται ως θρησκεία, αλλά ως φιλοσοφία και ως ένας πνευματικά υγιής τρόπος ζωής.

Το Βουδιστικό μονοπάτι έχει τριπλή υπόσταση:

Α) Την υιοθέτηση ενός ηθικού τρόπου ζωής.

Β) Την άσκηση του ατόμου στο διαλογισμό με κύριο σκοπό την πλήρη επίγνωση και συνειδητοποίηση των καθημερινών σκέψεων και ενεργειών του και τελικό στόχο την εμβάθυνση στην πραγματική φύση του εαυτού του και των φαινομένων γύρω του.

Γ) Την βαθιά μελέτη των διδασκαλιών με βάση τα παραπάνω, την κατανόηση της πραγματικότητας πέρα από την περιορισμένη ανθρώπινη αντίληψη και την κατάκτηση της Σοφίας.

Πώς Μπορεί ο Βουδισμός να μας βοηθήσει;

Ο Βουδισμός δίνει ένα σκοπό στη ζωή μας, εξηγεί τις φαινομενικές αδικίες και ανισότητες που επικρατούν στο κόσμο μας και προτείνει έναν κώδικα πρακτικής, ή αλλιώς, έναν τρόπο ζωής που εάν ακολουθηθεί οδηγεί στην αληθινή ευτυχία. Η λέξη κλειδί είναι το «Dukkha» που στη γλώσσα των Pāli σημαίνει «αυτό που προκαλεί την αίσθηση του ανικανοποίητου» σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας. Πολλές φορές το Dukkha μεταφράζεται ως «δυστυχία» αλλά στην πραγματικότητα η δυστυχία είναι υποσύνολο της έννοιας του Dukkha.

Γιατί ο Βουδισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής;

Ο Βουδισμός καθίσταται αυξανόμενα δημοφιλής στις δυτικές χώρες για διάφορους λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα προβλήματα των σύγχρονων υλιστικών κοινωνιών. Παρέχει επίσης μια βαθιά κατανόηση του ανθρώπινου μυαλού και των φυσικών θεραπειών του χρησιμοποιώντας έννοιες και μεθόδους τις οποίες επιστήμονες ψυχολόγοι και σε όλο τον κόσμο αποδέχονται σήμερα ως σύγχρονες και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές. Ο Καρλ Γιούνγκ, ο διάσημος ψυχίατρος που ανακάλυψε την αναλυτική ψυχολογία, είχε ασχοληθεί επισταμένως με τη μελέτη του Βουδισμού.

Ποιος ήταν ο ιστορικός Βούδας;

Ο Siddhartha Gotama (ο πρώτος γνωστός Βούδας) γεννήθηκε το 563 π.Χ. ως γόνος εύπορης οικογένειας στην περιοχή Lumbini του σημερινού Νεπάλ. Στα 29 του χρόνια συνειδητοποίησε ότι ο πλούτος και η πολυτέλεια δεν εγγυώνται την ευτυχία και αφοσιώθηκε στην αναζήτηση του κλειδιού της ανθρώπινης ευτυχίας διερευνώντας διεξοδικά όλες τις γνωστές διδασκαλίες, θρησκείες και φιλοσοφίες της εποχής. Μετά από έξι χρόνια μελέτης και διαλογισμού ανακάλυψε τελικά τη «Μέση Οδό», φωτίστηκε και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του διδάσκοντας τις αρχές του Βουδισμού – που ονομάζεται Ντάρμα ή Αλήθεια – μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 80 ετών.

Ήταν ο Βούδας Θεός;

Ο Βούδας δεν ήταν θεός, ούτε ισχυρίστηκε ποτέ ο ίδιος ότι είναι. Ήταν ένας άνθρωπος που δίδαξε την πορεία προς τη Φώτιση όπως ο ίδιος την έζησε μέσα από τη δική του, προσωπική εμπειρία. Με βάση τις διδασκαλίες του Βούδα, ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός Κύριος του εαυτού του και μόνο αυτός μπορεί να καθορίσει την υλική και πνευματική του εξέλιξη με βάση τις επιλογές του. Καμία ανώτερη δύναμη, θεός ή θεότητα δεν καθορίζει τη μοίρα του ανθρώπου. Ο Βούδας είπε ότι ο ίδιος δεν έχει τη δύναμη, ούτε μπορεί να προσφέρει την Μεγάλη Απελευθέρωση ή Φώτιση στους ανθρώπους. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να δείξει το απλά το δρόμο και εναπόκειται στους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν.

Οι Βουδιστές λατρεύουν τα είδωλά;

Οι Βουδιστές αποτίνουν σεβασμό σε εικόνες και αγάλματα του Βούδα με προσφορές όπως κεριά, θυμιάματα, λουλούδια κλπ. Ένα άγαλμα του Βούδα μας θυμίζει ότι πρέπει να προσπαθούμε να αναπτύξουμε την ειρήνη και την αγάπη μέσα μας. Οι προστερνισμοί στα αγάλματα του Βούδα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τις διδασκαλίες του που άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα.

Στις Βουδιστικές κοινωνίες υπάρχουν πολλοί απλοί άνθρωποι που λατρεύουν και προσκυνούν αγάλματα του Βούδα ζητώντας τη βοήθειά του και τις ευλογίες του. Αυτό όμως είναι λάθος άποψη και πολύ μακριά από τον πραγματικό Βουδισμό. Η προσφυγή σε θεότητες είναι εκτός των διδασκαλιών του Βούδα.

Γιατί οι Βουδιστές δεν δίνουν σημασία στη απόκτηση εγκόσμιων αγαθών και πλούτου;

Μία από τις Βουδιστικές διδασκαλίες είναι ότι ο πλούτος είναι παροδικός και δεν εγγυάται την ευτυχία. Οι λαοί κάθε χώρας, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, πάσχουν από ασθένειες, κατάθλιψη, ανασφάλειες κ.λπ. Εκείνοι όμως που αντιλαμβάνονται σε βάθος τις βουδιστικές διδασκαλίες μπορούν να βρουν την αληθινή ευτυχία.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βουδισμού;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι Βουδισμού, λόγω των διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών και κουλτούρας της κάθε χώρας. Οι βασικές σχολές του Βουδισμού είναι η Μαχαγιάνα η Θεραβάντα και η Βατζραγιάνα. Μαχαγιάνα σημαίνει «Mεγάλο Όχημα» και Θεραβάντα «Ο Δρόμος των Πρεσβύτερων». Η Μαχαγιάνα αναπτύχθηκε αρκετούς αιώνες μετά από τη Θεραβάντα. Η Θεραβάντα έχει επικρατήσει κυρίως σε χώρες της νότιας Ασίας όπως Σρι Λάνκα, Βιρμανία, Ταϊλάνδη ενώ η Μαχαγιάνα έχει κυριαρχήσει στην Κίνα (Τσαν), Κορέα και Ιαπωνία (Ζεν). Η Βατζραγιάνα είναι μια μορφή Βουδισμού που συναντάται στο Θιβέτ, Μογγολία και Νεπάλ και έχει έντονες επιρροές από τον Ινδουισμό και το σαμανισμό. Αν και η Βατζραγιάνα αφορά μόνο το 5% των βουδιστών παγκοσμίως είναι πολύ δημοφιλής και πιο γνωστή από τις άλλες δύο σχολές στους δυτικούς ανθρώπους. Ο βασικός λόγος είναι ότι μετά την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ το 1959 πολλοί θιβετανοί ως εξόριστοι κατέφυγαν στην Ινδία και στη συνέχεια διάφοροι λάμα και μοναχοί κατέληξαν στη δύση αποκτώντας χιλιάδες οπαδούς. Ο Δαλάι Λάμα είναι ο γνωστότερος εκπρόσωπος της Βατζραγιάνα στο κόσμο. Όλες οι σχολές του Βουδισμού δέχονται ότι ο Κανόνας Πάλι εμπεριέχει τις αυθεντικές γραπτές διδασκαλίες του Βούδα. Η Μαχαγιάνα και η Βατζραγιάνα έχουν συμπεριλάβει διδασκαλίες μεταγενέστερες του Κανόνα Πάλι η αυθεντικότητα των οποίων αμφισβητείται από τη Θεραβάντα η οποία δέχεται μόνο τις διδασκαλίες του Κανόνα Πάλι ως αυθεντικές. Σε επιστημονικό επίπεδο έχει αποδειχθεί η αυθεντικότητα του Κανόνα Πάλι έχοντας ως βάση τις αρχαιολογικές μελέτες των στηλών του Ασόκα του μεγάλου Ινδού βουδιστή αυτοκράτορα που βασίλεψε από το 268 μέχρι το 232πχ. Ο Ασόκα 200 χρόνια μετά το θάνατο του Βούδα έδωσε εντολή να ανεγερθούν εκατοντάδες στήλες σε όλη σχεδόν την αυτοκρατορία του με χαραγμένες τις διδασκαλίες του Βούδα σε διάφορες Ινδικές διαλέκτους, στα Ελληνικά και στα Αραμαϊκά. Η σύγκριση αυτών των κειμένων με τα κείμενα του Κανόνα από επιστήμονες αρχαιολόγους και μελετητές απέδειξε την αυθεντικότητα του Κανόνα Πάλι.

Οι άλλες θρησκείες είναι λανθασμένες;

Ο Βουδισμός είναι ένα σύστημα ανεκτικό προς όλες τις άλλες πεποιθήσεις και θρησκείες. Συμφωνεί με τις βασικές ηθικές διδασκαλίες άλλων θρησκειών, αλλά εμβαθύνει περισσότερο σε αυτές μέσω του ανθρωποκεντρισμού της διδασκαλίας του, προτείνοντας έναν μακροπρόθεσμο σκοπό της ύπαρξή μας μέσα από τη σοφία και την αληθινή κατανόηση των πραγματικότητας. Ο πραγματικός Βουδισμός είναι πολύ ανεκτικός και δεν ασχολείται με ετικέτες όπως «Χριστιανός», «Μουσουλμάνος», «Ινδουιστής» ή «Βουδιστής». Γι’ αυτό άλλωστε και δεν διεξήχθησαν ποτέ θρησκευτικοί πόλεμοι στο όνομα του Βουδισμού με σκοπό τη διάδοσή του. Η εκδιώξεις των μουσουλμάνων στη Μυανμάρ είναι καθαρά εθνικιστικό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από τους βουδιστές μοναχούς ως αρνητικό και αντίθετο με τις διδασκαλίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Βουδιστές δεν κηρύττουν την θρησκευτική πίστη προς ένα Θεό, αλλά απλά παραθέτουν προς εξέταση τις διδασκαλίες ενός θνητού ανθρώπου, του Βούδα. Δεν υπάρχει η έννοια της τυφλής πίστης, αλλά αυτή της επιμελούς εξέτασης και ανάλυσης του διδασκαλιών μέσω της κοινής λογικής. Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε πως μεταφυσικά ή υπαρξιακά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα από πού προερχόμαστε ή πώς ξεκίνησε η ύπαρξη αυτού του κόσμου, ο Βούδας τα παραμερίζει ως μη σημαντικά στη πορεία μας προς τη πνευματική πρόοδο και τη φώτιση.

Είναι ο Βουδισμός Επιστήμη;

Όλες οι σύγχρονες επιστήμες στηρίχθηκαν στη μεθοδολογία: Εξέταση-Δοκιμή-Παρατήρηση- Αποτέλεσμα. Ο πυρήνας του Βουδισμού ταιριάζει στον ορισμό της επιστήμης διότι οι Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες (βλέπε παρακάτω) μπορούν να δοκιμαστούν και να αποδειχθούν από τον οποιονδήποτε. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Βούδας ζήτησε από τους μαθητές του να εξετάσουν προσωπικά τη διδασκαλία του και όχι απλά να δεχτούν τον λόγο του ως αληθινό. Ο Βουδισμός στηρίζεται περισσότερο στη κατανόηση παρά στη πίστη. Όπως η επιστήμη χρησιμοποιεί την επιστημονική μεθοδολογία για τη κατανόηση του φυσικού κόσμου γύρω μας, έτσι και ο Βουδισμός χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία για την κατανόηση τόσο του φυσικού όσο και του πνευματικού κόσμου στο σύνολό τους.

Τι διδάσκει ο Βούδας;

Η διδασκαλεία του Βουδισμού αγγίζει πολλά θέματα, αλλά οι βασικές του έννοιες μπορούν να συνοψιστούν στις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες και το Οκταπλό Μονοπάτι ή Οκταπλή Ατραπός.

Ποια είναι η πρώτη Ευγενής Αλήθεια;

Η πρώτη Ευγενής Αλήθεια είναι ότι η ζωή πάσχει, δηλαδή ότι η ζωή περιλαμβάνει πόνο, γηρατειά, ασθένεια και τελικά θάνατο. Υποφέρουμε από ψυχολογικά τραύματα όπως απογοήτευση, μοναξιά, φόβο, αμηχανία και θυμό. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν τον Βουδισμό ως μια απαισιόδοξη θρησκεία που διδάσκει ότι τα πάντα είναι δυστυχία. Αυτή η αντίληψη όμως είναι λάθος και απέχει παρασάγγας από αυτά που πρεσβεύει ο Βουδισμός. Ο Βούδας είπε ότι υπάρχει το Dukkha το οποίο λανθασμένα μεταφράζεται ως δυστυχία στις Αγγλικές μεταφράσεις. Η δυστυχία είναι μέρος του Dukkha αλλά το Dukkha είναι ένα υπερσύνολο που περιέχει το ανικανοποίητο, τη παροδικότητα, την έλξη, την απώθηση και άλλα πολλά.

Ο Βουδισμός παρατηρεί και αναλύει το πώς έχουν τα πράγματα στη ζωή των ανθρώπων και των άλλων αισθανόμενων όντων. Ουσιαστικά, προσδιορίζει το βασικό πρόβλημα στη ζωή των αισθανόμενων όντων και αυτό ονομάζει Dukkha. Έχοντας προσδιορίσει το πρόβλημα, εξετάζει τις αιτίες του προβλήματος με τη δεύτερη Ευγενή Αλήθεια.

Ποια είναι η δεύτερη Ευγενής Αλήθεια;

Η δεύτερη Ευγενής Αλήθεια είναι ότι το Dukkha προκαλείται από την επιθυμία και την αποστροφή. Υποφέρουμε όταν αναμένουμε από τους άλλους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας, όταν προσπαθούμε να ήμαστε αρεστοί στους άλλους, όταν δεν αποκτούμε αυτό που θέλουμε. Ακόμα όμως και εάν αποκτήσουμε τα εγκόσμια αγαθά που επιθυμούμε, όπως για παράδειγμα φήμη και πλούτη, πάλι δεν είμαστε ικανοποιημένοι διότι αρχίζουμε να φοβόμαστε ότι θα τα χάσουμε, ότι κάποιος που μας ζηλεύει θα μας κάνει κακό ή θα μας τα πάρει. Αρχίζουμε να ζητάμε κάτι παραπάνω και έχουμε μόνιμα την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι αρκετό να μας δώσει τη πλήρη και μόνιμη ικανοποίηση στη ζωή μας. Το αίτιο όλων αυτών είναι η άγνοια μας. Η άγνοια της πραγματικής φύσης του εαυτού μας και των πραγμάτων γύρω μας.

Ποια είναι η Τρίτη Ευγενής Αλήθεια;

Η τρίτη Ευγενής Αλήθεια είναι ότι το Dukkha μπορεί να ξεπεραστεί και να αποκτήσουμε την πολυπόθητη πραγματική ευτυχία και ικανοποίηση. Η αληθινή ευτυχία και ικανοποίηση είναι εφικτές εάν πάψουμε να ζούμε μέσα στην άγνοια, νοιώσουμε πόσο άχρηστα είναι τα συναισθήματα της επιθυμίας και της αποστροφής και αρχίσουμε να ζούμε στο παρόν χωρίς να μας επηρεάζει το παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον. Εάν το πετύχουμε αυτό θα έχουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Νιρβάνα.

Ποια είναι η τέταρτη Ευγενής Αλήθεια;

Η τέταρτη Ευγενής Αλήθεια ορίζει ότι η Οκταπλή Ατραπός είναι το μέσο ή ο τρόπος που οδηγεί στο τέλος του Dukkha.

Τι είναι η Οκταπλή Ατραπός;

Η Οκταπλή Ατραπός περιλαμβάνει: 1) Την Ορθή Άποψη 2) Την Ορθή Πρόθεση 3) Τον Ορθό Λόγο 4) Την Ορθή Δράση 5) Τον Ορθό Βιοπορισμό 6) Την Ορθή Προσπάθεια 7) την Ορθή Επίγνωση 8) την Ορθή Συγκέντρωση. Εξασκούμενοι στην Οκταπλή Ατραπό και εστιάζοντας το μυαλό μας στην πλήρη επίγνωση των σκέψεων και των ενεργειών μας αναπτύσσουμε συμπόνια για τον εαυτό μας και για όλα τα αισθανόμενα όντα, κατανοούμε πλήρως τις Τέσσερις Ευγενής Αλήθειες και κατακτούμε την Σοφία.

Ποιες είναι οι Πέντε Αρχές;

Ο ηθικός κώδικας του Βουδισμού βασίζεται σε πολλές αρχές εκ των οποίων οι πέντε βασικές είναι: 1) Να μη αφαιρείς τη ζωή από κανένα αισθανόμενο ον 2) Να μην παίρνεις τίποτα το οποίο δεν σου έχει δοθεί 3) Να απέχεις από λανθασμένες σεξουαλικές συμπεριφορές 4) Να απέχεις από τον λανθασμένο λόγο 5) Να απέχεις από την λήψη εθιστικών ουσιών.

Τι είναι το Κάρμα;

Ο Βούδας δίδαξε ότι κάθε δράση γεννάει ένα αποτέλεσμα. Κάρμα είναι η εκούσια δράση, πράξη ή ενέργεια που προκαλείται από το σώμα, το λόγο και το νου των αισθανόμενων όντων. Το αποτέλεσμα αυτής της εκούσιας δράσης είναι ο καρπός του Κάρμα.

Αυτός ο απλός νόμος εξηγεί πολλά: την ανισότητα στον κόσμο, γιατί κάποιοι γεννιούνται υπό δυσμενείς συνθήκες και άλλοι είναι προικισμένοι, γιατί κάποιοι ζουν μια σύντομη ζωή κ.α. Το Κάρμα φανερώνει τη σημασία του ότι όλοι είναι υπεύθυνοι για τις παρελθούσες και τις παρούσες δράσεις, πράξεις ή ενέργειές τους.

Πώς όμως μπορούμε να γνωρίζουμε το καρμικό αποτέλεσμα των ενεργειών μας; Η απάντηση συνοψίζεται στο ότι προκειμένου να καταλάβουμε το καρμικό αποτέλεσμα της κάθε εκούσιας πράξης μας πρέπει να εξετάζουμε (1) την πρόθεση πίσω από τη δράση, (2) τις επιπτώσεις της δράσης στον εαυτό μας και (3) τις επιπτώσεις της δράσης στους άλλους.

Η θέληση ή το κίνητρο πίσω από κάθε πράξη είναι αναπόσπαστο μέρος του Κάρμα. Κάθε δράση, πράξη ή ενέργεια χωρίς κίνητρο ή θέληση, δηλαδή ακούσια ή μη ηθελημένη, δεν χαρακτηρίζεται ως Κάρμα.

Τι είναι ο Διαλογισμός;

Διαλογισμός είναι η εξάσκηση του νου μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές, όπως για παράδειγμα αυτές των αναπνοών, της αγάπης και της συμπόνιας. Ως σκοπό έχει, σε πρώτο επίπεδο, να φέρει το νου σε μια κατάσταση αυξημένης και μη διασπασμένης συγκέντρωσης και εν συνεχεία, αφού έχει επιτευχθεί η κατάσταση αυτή του νου, να αρχίσει να αντιλαμβάνεται σε βάθος τις διδασκαλίες του Βούδα.

Τι είναι η συμπόνια στο Βουδισμό;

Συμπόνια στο Βουδισμό είναι η συνειδητοποίηση του ότι, όπως εμείς, έτσι και όλα τα αισθανόμενα όντα στον κόσμο έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με εμάς. Ο μοναδικός τρόπος για να τα βοηθήσουμε είναι να αναπτύξουμε τη Σοφία μέσα μας και, με επιδέξιο τρόπο, να τα φέρουμε κοντά στις διδασκαλίες του Ντάρμα. Για να μπορέσει όμως ένα ον να καταστεί δεκτικό στις διδασκαλίες του Βούδα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να επιτύχει μία μέση κατάσταση σε σχέση με το Dukkha. Για παράδειγμα, κάποιος που πεινάει είναι δύσκολο να σκεφθεί την ενασχόληση με τα πνευματικά. Το ίδιο και όταν κάποιος είναι πολύ άρρωστος και υποφέρει. Εάν λοιπόν εμείς βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντάς τους τα μέσα για να απαλυνθεί ο πόνος τους, ο νους τους θα μπορέσει να αντιληφθεί τις Διδασκαλίες και εμείς θα τους έχουμε προσφέρει πραγματική βοήθεια. Εάν όμως η βοήθειά μας απλά τους ενισχύσει την άγνοια και τους κατευθύνει στις εγκόσμιες απολαύσεις τότε αυτό δεν είναι πραγματική βοήθεια. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε αναπτύξει τη Σοφία ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε και που όχι.

Τι είναι η Φώτιση;

Η Φώτιση είναι μια κατάσταση του νου ενός όντος. Όταν κάποιος εξασκηθεί στην Οκταπλή Ατραπό και εκμηδενίσει την άγνοια του τότε η απουσία αυτής της άγνοιας θα δώσει τη θέση της στη Φώτιση δηλαδή στην απόλυτη συνειδητοποίηση των Τεσσάρων Ευγενών Αληθειών Ένα Φωτισμένο ον δεν ξαναγεννιέται και δεν αποτελεί μέρος της ύπαρξης.

Ο Βούδας το βράδυ της Μεγάλης Αφύπνισής του διαλογιζόταν και κατά τη πρώτη περίοδο της νύχτας μπόρεσε και είδε με λεπτομέρεια όλες τις προηγούμενες ζωές του, κατά τη δεύτερη περίοδο της νύχτας απέκτησε τη πλήρη γνώση του πως λειτουργεί ο νόμος του Κάρμα στα αισθανόμενα όντα και τέλος στο τέλος της τρίτης περιόδου φωτίστηκε όταν απέκτησε την απόλυτη γνώση και συνειδητοποίηση των Τεσσάρων Ευγενών Αληθειών.

——————————————————————————————————————–

Το Βουδιστικό Κέντρο μας προσφέρει δωρεάν μαθήματα Βουδιστικής φιλοσοφίας και διαλογισμού σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις Βουδιστικές διδασκαλίες και το διαλογισμό. Τα έσοδά μας προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε οικονομικά το έργο μας μπορείτε να προσφέρετε από €1 μέχρι ότι ποσό σας κάνει να νοιώθετε άνετα!

Κέντρο Μελετών Ανατολικών Φιλοσοφιών ΑΜΚΕ «Οι Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες»

Α) Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR10 0172 0820 0050 8209 2515 855

Β) Με κάρτα: www.buddhism.ngo ή www.prosfora.org