Διαλογισμός

Η Ευγενής Οκταπλή Ατραπός μας δείχνει τον τρόπο να υπερνικήσουμε το «Εγώ» μας και να εξαλείψουμε την οδύνη που βιώνουμε μέσα μας. Τα τελευταία δύο βήματα αυτής είναι η Ορθή Επίγνωση και η Ορθή Συγκέντρωση ενώ ο «Διαλογισμός» είναι η επίσημη πρακτική επίτευξης αυτών των δύο.

Ο διαλογισμός είναι αδύνατος για ένα άτομο που στερείται σοφίας. Η σοφία είναι αδύνατη για ένα άτομο που δεν διαλογίζεται. Ένα άτομο που διαλογίζεται και κατέχει τη σοφία είναι κοντά στη Νιρβάνα.

Στον βασικό βουδιστικό διαλογισμό το άτομο κάθεται σταυροπόδι σε ένα μαξιλάρι στο πάτωμα ή ίσια σε μια καρέκλα και σιωπηλά παρακολουθεί την αναπνοή του. Εάν αναδυθούν σκέψεις, συναισθήματα ή παρορμήσεις το άτομο θα μάθει υπό την καθοδήγηση του διδασκάλου να τις παρακολουθεί να αναδύονται και να φεύγουν σαν σύννεφα στο γαλανό ουρανό χωρίς να τις απορρίψει ή να αφήσει να τον παρασύρουν στην ονειροπόληση ή την αναστάτωση.

Η παράδοση της Θεραβάντα έχει τρεις βασικές μορφές διαλογισμού.

  • Anapanasati: Διαλογισμός επί της αναπνοής. Είναι η αρχαιότερη μορφή διαλογισμού και χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει τον νου και να μεταφέρει το άτομο σε υψηλότερα επίπεδα «συνειδητότητας» (jhanic). 
  • Metta: Διαλογισμός επί της φιλικότητας. Ο διαλογισμός επί της φιλικότητας βοηθάει τον άνθρωπο να αποβάλλει αρνητικά συναισθήματα όπως μίσος, ζήλεια, φθόνο, οργή και άλλα.
  • Vipassana: Διορατικός διαλογισμός. Αυτή η μορφή διαλογισμού χρησιμοποιείται για να κατανοήσει την πραγματική φύση των πραγμάτων, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μιας και τα ανθρώπινα όντα συνηθίζουν να βλέπουν τα πράγματα αλλοιωμένα από τις προκαταλήψεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος τους.

Στόχος είναι μια πλήρης αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε το σύμπαν και, σε αντίθεση με τις προσωρινές αλλαγές που επιφέρει η Samatha, ο στόχος της Vipassana είναι μόνιμη αλλαγή.

Κοινωνικά Δίκτυα

Επικοινωνία

Αποστόλου Παύλου 5,
Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.
Τηλέφωνο: +30 213 088 9977

Theravada 2020 ©  All Rights Reserved | Non profit organization registered in Greece - Αρ. Γ.Ε.ΜΗ: 147174501000 ΑΦΜ: 997004360