Διαλογισμοί & Μαθήματα

Αρχική Σελίδα » Διαλογισμοί & Μαθήματα

Διαλογισμοί & Μαθήματα

Το κέντρο μας προσφέρει βουδιστικούς διαλογισμούς, μαθήματα και αποσύρσεις, που καθοδηγούνται και διδάσκονται από τον Αιδεσιμότατο μοναχό Nyanadassana (Ιωάννης Τσέλιος) και βασίζονται στις αυθεντικές διδασκαλίες του Ιστορικού Βούδα.

Όλες οι συνεδρίες παρέχονται επί του παρόντος διαδικτυακά και είναι δωρεάν.

Οι κύριες τεχνικές διαλογισμού που διδάσκονται στο κέντρο μας είναι: Διαλογισμός με Μνήμη επί της Αναπνοής (ānāpānasati), Διαλογισμός επί της Φιλικότητα (mettā), καθώς και Διορατικός Διαλογισμός (vipassanā) για την εφαρμογή της μνήμης στο σώμα, τα συναισθήματα και το μυαλό.

Ο Διαλογισμός με Μνήμη επί της Αναπνοής βοηθά στη συγκέντρωση του νου και μας επιτρέπει να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, τόσο στην καθημερινή όσο και στην πνευματική μας ζωή.

Ο Διαλογισμός επί της Φιλικότητας μας βοηθά να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να τα αντικαταστήσουμε με θετικά, κυρίως για τον εαυτό μας και στη συνέχεια, κατά συνέπεια, για όλα τα έμβια όντα. Η εστίαση στον εαυτό μας, χωρίς τα εμπόδια που θέτει το «Εγώ» μας, είναι απαραίτητη και επαρκής προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη ζωή. Βελτιώνει τις προσωπικές μας σχέσεις, καθώς και τη σχέση μας με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Γινόμαστε αγαπητοί, έμπιστοι και συμπονετικοί άνθρωποι, έτοιμοι να βοηθήσουμε τους άλλους, αν μας ζητηθεί, διατηρώντας παράλληλα την ηρεμία μας.

Ο Διορατικός Διαλογισμός περιλαμβάνει ασκήσεις για τη μνήμη, την προσοχή και την ευαισθητοποίηση που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση και την κατανόηση της παροδικής φύσης όλων των πνευματικών και φυσικών φαινομένων που μπορούν να προκαλέσουν δυστυχία όταν βιώνονται χωρίς να κατανοείται η φύση τους.

Τέλος, ο Διορατικός Διαλογισμός μας βοηθά να ζούμε χωρίς ψευδαισθήσεις, να γνωρίζουμε την πραγματικότητα της ύπαρξής μας και να απομακρυνόμαστε από οτιδήποτε φέρνει δυστυχία και ταλαιπωρία στη ζωή μας.

Εκτός από τους διαλογισμούς, τα μαθήματα και τις αποσύρσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας (υπόκεινται στους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19) και στο Διαδίκτυο, οι καθηγητές-μοναχοί προσφέρουν τις ίδιες συνεδρίες σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετάσχουν λόγω του αυστηρού προγράμματος τους. Αυτές οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρους εργασίας, σε σχολεία ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, αρκεί να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας (σύμφωνα με τους κανονισμούς της πανδημίας COVID-19).

Η πνευματική ηρεμία είναι ευεργετική τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία. Η ηρεμία μας βοηθά να αναπτύξουμε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και, κατά συνέπεια, με τους ανθρώπους και τα όντα που μας περιβάλλουν.

Ένα άτομο που είναι πνευματικά γαλήνιο αποφεύγει να θυμώνει, να εκνευρίζεται ή να έχει αρνητικά συναισθήματα έναντι των άλλων Αντιθέτως, αναπτύσσει φιλικά συναισθήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν οι άλλοι βλέπουν αυτό το άτομο επηρεάζονται θετικά και με τη σειρά τους, γίνονται ήρεμοι και φιλικοί.

Ο διαλογισμός έχει τη δύναμη να μετατρέψει τα αρνητικά συναισθήματα ενός ατόμου σε θετικά συναισθήματα και να του προσφέρει την ευκαιρία να βρει αληθινή ευτυχία.

Οι διαλογισμοί, τα μαθήματα και οι αποσύρσεις μας παρέχονται δωρεάν ως κοινωνική συνεισφορά στους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές ή άλλες απόψεις τους. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αναπτύξουν πνευματική ηρεμία και σοφία, μέσω του διαλογισμού.

Διαβάστε προσεκτικά τον κώδικα συμπεριφοράς προτού επισκεφτείτε το χώρο μας
Μαθήματα και διαλογισμοί

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αποστόλου Παύλου 5,

Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.

+30 213 088 9977

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

Επικοινωνείστε με το Κέντρο Τεραβάδα Αθήνας

  Το όνομά σας (υποχρεωτικό)

  Το Email σας (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Το μήνυμά σας

  Εγγραφείτε εδώ! Θα σας ενημερώνουμε για τα δωρεάν μαθήματά μας και θα σας στείλουμε ως δώρο, μία από τις δημοφιλέστερες ομιλίες του Βούδα, Karaṇīya Metta Sutta, σε e-book, στα Ελληνικά.

  * indicates required