Μαθήματα διαλογισμού

 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές μας και τις εκδηλώσεις μας συμπληρώστε το email σας εδώ

* indicates required
Στο Κέντρο μας γίνονται μαθήματα Βουδιστικού διαλογισμού κάθε Τετάρτη (19:00-21:00), Σάββατο (16:00-18:00) και Κυριακή (18:00-20:00) από τον Σεβάσμιο Έλληνα μοναχό Nyanadassana (Ιωάννης Τσέλιος). Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι τεχνικές διαλογισμού που διδάσκονται αφορούν τον Ηρεμιστικό Διαλογισμό (Samatha), επί της αναπνοής (ānāpānasati) και επί της φιλικότητας (mettā), και τον Διορατικό Διαλογισμό (Vipassanā), επί της εφαρμογής της μνήμης στο σώμα, στα συναισθήματα και στον νου. Ο Διορατικός Διαλογισμός, που στα Αγγλικά λέγεται Insight Meditation, περιλαμβάνει την άσκηση στην μνήμη, στην ενσυνείδηση και στην επίγνωση (mindfulness and awareness) που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση και την κατανόηση της παροδικής φύσης όλων των νοητικών και υλικών φαινομένων, η προσκόλληση στα οποία δημιουργεί δυστυχία και ταλαιπωρία.

Ο Ηρεμιστικός Διαλογισμός επί της αναπνοής βοηθάει στην συγκέντρωση του νου και μας κάνει να μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στην πνευματική.

Ο Ηρεμιστικός Διαλογισμός επί της φιλικότητας βοηθάει να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα και να τα αντικαταστήσουμε με θετικές σκέψεις και συναισθήματα πρώτα για τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση για όλα τα έμβια όντα. Η επικέντρωση στον εαυτό μας, χωρίς ενοχές και δίχως το χαρακτηριστικό του εγωϊσμού, είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια ευτυχισμένη ζωή. Αυτό βελτιώνει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις καθώς και την σχέση μας με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Γινόμαστε άνθρωποι αγαπητοί, έμπιστοι και συμπονετικοί, έτοιμοι να βοηθήσουμε τους άλλους, εάν μας το ζητήσουν, διατηρώντας ταυτόχρονα την ψυχική μας ηρεμία.

Τέλος ο Διορατικός Διαλογισμός μας βοηθάει να ζούμε χωρίς αυταπάτες, να γνωρίσουμε την πραγματικότητα της ύπαρξής μας και να αποσπαστούμε από ό,τι μας φέρνει δυστυχία και ταλαιπωρία στην ζωή.

Σας συνιστούμε πριν έρθετε να δείτε τα βίντεο των μαθημάτων: Ηρεμιστικός Διαλογισμός: http://bit.ly/2NEP7U9 Διορατικός Διαλογισμός: http://bit.ly/2NyXIHR

Για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου μας παρακαλούμε όπως διαβάσετε με προσοχή τον κώδικα συμπεριφοράς πριν έρθετε.

Εάν έχετε ευεργετηθεί από τα μαθήματά μας και θέλετε να βοηθήσετε τον σκοπό μας μπορείτε να το κάνετε με κάποια δωρεά ή με κάποια εθελοντική εργασία. Για πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε με email στο [email protected]