Ποιοι Είμαστε

Αρχική Σελίδα » Ποιοι Είμαστε

Ποιοι Είμαστε

Η δημιουργία του Βουδιστικού Κέντρου Τεραβάδα στην Ελλάδα έχει γίνει μέσα από τη συνεργασία Πρεσβύτερων Βουδιστών μοναχών από τη Σρι Λάνκα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Σρι Λάνκα στην Ελλάδα και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, «Οι Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες». Σκοπός του είναι η παροχή μαθημάτων διαλογισμού και Βουδιστικής Φιλοσοφίας, η μετάφραση κειμένων του Κανόνα Πάλι στα Ελληνικά, μαθήματα γλωσσομάθειας των Πάλι (η αρχαία γραπτή γλώσσα των διδασκαλιών του Βούδα) και οι εκδόσεις βιβλίων σχετικού περιεχομένου. Το όραμα του Κέντρου μας είναι να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τις αυθεντικές Διδασκαλίες του Ιστορικού Βούδα και να εξασκηθούν στην ηθική και τον διαλογισμό.

Η Τεραβάδα, η «Σχολή των Πρεσβυτέρων», αντιπροσωπεύει την ορθόδοξη και αρχαιότερη σχολή του Βουδισμού και βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στον Κανόνα Πάλι (Pāli), για τον οποίο οι ακαδημαϊκοί, σε όλο το κόσμο, συμφωνούν ότι περιέχει τις αρχαιότερες από τις καταγραφές των διδασκαλιών του Βούδα. Η Pāli είναι η αυθεντική γραπτή γλώσσα των διδασκαλιών του Βούδα η οποία, με βάση τις επιστημονικές έρευνες του καθηγητή της Οξφόρδης Richard Gombrich και άλλων, ήταν πολύ κοντά στην προφορική γλώσσα την οποία χρησιμοποίησε ο Ιστορικός Βούδας στις διδασκαλίες του.

Στον Βουδισμό Τεραβάδα, με βάση τον Κανόνα, υποστηρίζεται πως ο άνθρωπος μπορεί να απελευθερωθεί από τη συνεχή δυστυχία στηριζόμενος στις δικές του και μόνο δυνάμεις. Αυτό γίνεται με την άμεση παρατήρηση και ανάλυση των υλικών και νοητικών φαινομένων του εαυτού του και των άλλων μέσω του διορατικού διαλογισμού. Άλλου τύπου διδασκαλίες που αναφέρονται στο μεταφυσικό, στον αιώνιο αρχέγονο Βούδα, πίστη σε «γκουρού», την ένωση της «ατομικής συνείδησης» με μια «παγκόσμια συνείδηση», σε μυστικιστικές «ανώτερες δυνάμεις», σε Ταντρικές τελετές  έχουν απορριφθεί από τον ίδιο τον Βούδα και αποτελούν για τους ασκητές της Τεραβάδα μυθοπλασίες και φαντασιώσεις.

Ο Βούδας δίδαξε ότι αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος για την πνευματική απελευθέρωση του είναι κατ’ αρχήν η υιοθέτηση ενός ηθικού τρόπου ζωής ως βάση για τη πρακτική του διορατικού διαλογισμού. Ο ηθικός τρόπος ζωής είναι σημαντικός για να μπορεί ο άνθρωπος να απομακρύνει από μέσα του αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και να έχει ηρεμία κατά τον διαλογισμό. Ο διορατικός διαλογισμός (Vipassanā) που διδάσκεται στην Τεραβάδα είναι το εργαλείο μέσω του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να παρατηρήσει και να αναλύσει τα φυσικά και νοητικά φαινόμενα τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του περιβάλλον. Λειτουργεί όπως ένα μικροσκόπιο μέσω του οποίου κάποιος παρατηρεί τον μικρόκοσμο ενός οργανισμού ή ένα τηλεσκόπιο μέσω του οποίου γίνεται η παρατήρηση του μακρόκοσμου στο σύμπαν. Η παρατήρηση και η ανάλυση οδηγεί στη γνώση, η γνώση οδηγεί στη σοφία και η σοφία οδηγεί στην Τελική Πνευματική Απελευθέρωση.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητές μας και τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Η λειτουργία του Κέντρου μας στηρίζεται αποκλειστικά σε: δωρεές, χορηγίες και τον εθελοντισμό

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αποστόλου Παύλου 5,

Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.

+30 213 088 9977

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

Κάντε εγγραφή εδώ για να ενημερώνεστε για τα δωρεάν μαθήματά μας

* indicates required