Διαλογισμός επί των Υλικών Στοιχείων του Σώματος

Αρχική Σελίδα » Διαλογισμοί και Μαθήματα » Διαλογισμός επί των Υλικών Στοιχείων του Σώματος

Διαλογισμός επί των Υλικών Στοιχείων του Σώματος (Dhātu)

Η ύπαρξή μας σαν άνθρωποι, πέραν του ψυχολογικού μας κόσμου, περιλαμβάνει και τον υλικό, στον οποίο πολλοί άνθρωποι προσκολλώνται, ταυτίζονται, επηρεάζονται από αυτόν και υποφέρουν συναισθηματικά. Επίσης, πολλές ναρκισσιστικές τάσεις ή διαταραχές προέρχονται από την προσκόλλησή και την ταύτιση με την ύλη ή την υλική μορφή.

Ο Βούδας δίδαξε σε διάφορες ομιλίες του πώς η ύλη αποτελείται από τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία—το στερεό, υγρό, θερμό και αέριο στοιχείο—και πώς μέσου του διαλογισμού μπορεί κανείς να ασκήσει την ενσυνειδητότητα (mindfulness) για να δει όπως είναι στην πραγματικότητα, με σωστή σοφία, ότι «Αυτά τα στοιχεία δεν είναι δικά μου, αυτά δεν είμαι εγώ, αυτά δεν είναι ο εαυτός μου».

Όταν κάποιος τα βλέπει έτσι, απαλλάσσεται από τις ψευδαισθήσεις, «απομαγεύεται» και απαγκιστρώνεται από αυτά, απελευθερώνει τον νου του, έτσι ώστε, ευχάριστα και δυσάρεστα ερεθίσματα δεν εισβάλουν στον νου για να παραμείνουν.

Ο Bhante Nynadassana εξηγεί:

  1. πώς είμαστε εσωτερικά, με το υλικό μας σώμα, και εξωτερικά, με τα υλικά αντικείμενα, περικυκλωμένοι και βυθισμένοι στην ύλη, που αποτελείται από τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία,
  2. πώς η προσκόλληση και η ταύτιση μας με την ύλη, που η ίδια είναι ασταθής, επηρεάζει την αστάθεια και ανισορροπία του ψυχολογικού μας κόσμου, και
  3. πώς με τον διαλογισμό επί των υλικών στοιχείων δύναται κάποιος να αποκτήσει την απελευθερωτική γνώση που οδηγεί στην αποταύτιση και στην βαθιά αταραξία του ψυχολογικού μας κόσμου.

Σχετικά Video

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αποστόλου Παύλου 5,

Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.

+30 213 088 9977

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

Εγγραφείτε εδώ! Θα σας ενημερώνουμε για τα δωρεάν μαθήματά μας και θα σας στείλουμε ως δώρο, μία από τις δημοφιλέστερες ομιλίες του Βούδα, Karaṇīya Metta Sutta, σε e-book, στα Ελληνικά.

* indicates required
News letter