Διαλογισμός σε Χρώματα

Αρχική Σελίδα » Διαλογισμοί και Μαθήματα » Διαλογισμός σε Χρώματα

Διαλογισμός σε Χρώματα (Kasiṇa)

Αυτός ο διαλογισμός, που τον δίδαξε ο Βούδας σε αρκετές από τις ομιλίες του, αρμόζει κυρίως για άτομα που είναι οπτικά και το βρίσκουν εύκολο και απλό να εστιάσουν τον νου τους σε ένα χρώμα για να αναπτύξουν την αυτοσυγκέντρωσή τους (samādhi).

Kasiṇa, που σημαίνει «πλήρης, ολόκληρος δίσκος», είναι το όνομα για έναν απλό εξωτερικό ολοστρόγγυλο δίσκο προκειμένου να παράγει και να αναπτύξει κανείς αυτοσυγκέντρωση (samādhi) που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην επίτευξη των 4 απορροφήσεων ή εκστάσεων (jhāna, σανσκριτικά: dhyāna).

Συνίσταται στη αυτοσυγκέντρωση της πλήρους και αδιαίρετης προσοχής, πρώτα με ανοιχτά μάτια κοιτώντας ένα ορατό αντικείμενο ως προκαταρκτικό σημάδι ή εικόνα (parikamma-nimitta), π.χ. έναν μονόχρωμο δίσκο σε κάποια απόσταση, έως ότου αντιληφθεί κανείς τελικά, ακόμα και με τα μάτια κλειστά, μια νοερή εικόνα. Όταν συγκεντρωθεί σε αυτή τη νοερή εικόνα ξανά και ξανά, παράγεται μια φωτεινότητα και μπορεί κανείς να επιτύχει υψηλούς βαθμούς αυτοσυγκέντρωσης.

Ο διαλογισμός kasiṇa είναι ένας συνηθισμένος  τύπος του ηρεμιστικού διαλογισμού (samatha). Για διάφορους λόγους, η πρακτική διαλογισμού που χρησιμοποιεί αντικείμενα kasiṇa δεν έχει γίνει πολύ γνωστή στη Δύση. Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς εξειδικευμένους δασκάλους που έχουν εμπειρία με τη μέθοδο.

Ως δασόβιος μοναχός, ο Bhante Nyanadassana, έχει ασκήσει τον διαλογισμό kasiṇa, ακολουθώντας τη συμβουλή  του Βούδα στους μαθητές του.

Σχετικά Video

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αποστόλου Παύλου 5,

Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.

+30 213 088 9977

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

Κάντε εγγραφή εδώ για να ενημερώνεστε για τα δωρεάν μαθήματά μας

* indicates required